Eva Blomquist har haft nedsatt hörsel sen hon var liten, men hon låter inte det begränsa henne – tvärtom lever hon livet fullt ut.
Eva Blomquist, som är född 1952, vara bara två år gammal när hennes föräldrar började misstänka att hon inte hörde bra. När någon pratade tittade hon koncentrerat på dem, som fixerad vid deras mun för att försöka tyda vad de sa. Hon fick hörapparat på båda öronen, och på den tiden var dessa analoga, stora och otympliga.
– Det har skett en enorm utveckling när det gäller hörapparater, säger Eva, som hunnit avverka några stycken. Idag är de nätta och ljudet är perfekt anpassat till min hörselkurva. I somras när jag bytte hörapparat trodde jag först inte det var sant, de blir bara bättre och bättre.
Började träna läppläsning tidigt
Evas faster hade också nedsatt hörsel och tack vare hennes arbete på dåvarande Hörselfrämjandet (idag Hörselskadades Riksförbund, HRF) såg hon till att Eva och hennes föräldrar tidigt började träna Eva i läppläsning. Än idag förlitar sig Eva mycket på denna teknik i sin vardag. Hörselskadan som Eva har är ärftlig och hennes äldsta dotter har fått samma skada.
– Men vi har klarat oss bra, säger Eva. Jag har alltid hävdat att ju mer man kan och behärskar något, desto tryggare blir man. Min dotter har fått med sig samma synsätt, hon har pluggat på universitetet och inte låtit sin funktionsnedsättning begränsa henne i livet. Hon har heller aldrig upplevt mig som en mamma med funktionsnedsättning.
Teknik och teknikstrul
Nej, att hörselnedsättningen skulle vara ett hinder i livet har Eva aldrig känt. I sitt yrke som gemmolog, ädelstenskännare, och genom sitt engagemang inom olika hörselföreningar är hon ofta ute på event och håller föredrag. Inte sällan har tekniken brustit.
– Ska jag på ett event brukar jag ringa innan och kolla om de har så kallade hörslingor så jag kommer kunna höra bra. Men om tekniken inte fungerar eller om det inte finns några hörslingor har jag inte fått panik för det. Sådant är livet, det är plus och minus.
När då någon ställer en fråga kan det förstås uppstå problem, men då kan Eva använda en slags trådlös mikrofon, som ser ut som en tjock penna, som hon kan rikta mot folk som vill ställa frågor eller som hon kan lägga på ett bord när hon samtalar.
Under vårt samtal använder sig Eva av en trådlös hörapparat som hänger runt halsen. När telefonen ringer hörs det en ton i hörapparaten, då trycker man på en knapp och sen kopplas ljudet från telefonen till hörapparaten och Eva kan sitta och prata rätt ut i rummet.
Våga berätta
Eva har skönt nog blivit förskonad från mobbning och elaka kommentarer om sin hörselnedsättning. Bland annat för att hon i hela sitt liv vågat säga ifrån och inte är rädd för att säga vad hon tycker.
– Jag brukar alltid ge andra i samma situation rådet att var öppna med sin hörselnedsättning och berätta om den. Då är risken mycket mindre att de tror att man är dum och inte förstår när man stirrar på dem utan att svara, säger hon och skrattar.
Hon råder också andra som börjar höra sämre att söka vård, kontakta Hörsellinjen och att gå med i den lokala HRF-föreningen.
– Utbyt erfarenheter och ta hjälp från sådana som mig som använt hörapparater i många år. Man ska inte behöva känna sig deppig för att sitta vid ett middagsbord och inte höra vad folk säger, nästan en femtedel av oss lider ju av någon form av hörselskada, säger hon.
Idag använder Eva sina hörapparater mycket och behöver nya ungefär vart tredje till fjärde år. Men använder man dem inte hela dagarna kan det räcka att byta dem vart femte-tionde år. Hon är så van vid sin funktionsnedsättning att hon själv kontaktar sin audionom när hon märker att hörseln har förändrats och hon känner att hon får bra hjälp och stöd i Jönköping där hon bor.
– Dock vet jag att det kan se väldigt olika ut i olika delar av landet. Här har det funnits en tydlig vårdplan för hur man går tillväga och det finns en bra jourverksamhet, säger hon.
Hörseltestaren
Hörselskadades Riksförbund har ett kostnadsfritt gör-det-själv-test, ”Hörseltestaren”, som finns på webben och som app. Det är ett tal-i-brus-test, utvecklat av forskare, som visar om det finns tecken på en hörselnedsättning. Gå in på www.hörseltestaren.se eller ladda ner appen från App Store eller Google Play.
Foto: Camilla Svensk, HRF